ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η Γερμανική δημόσια διοίκηση θα δημιουργήσει σταθμούς εργασίας ανοικτού κώδικα για την ψηφιακή της ανεξαρτησία

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπέγραψε μνημόνιο συμφωνίας για συνεργασία με εννέα από τα γερμανικά κρατίδια για τη δημιουργία ενός «σταθμού εργασίας δημόσιας υπηρεσίας», βασισμένου σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Η διακήρυξη προσδιορίζει ορισμένες «βασικές λειτουργίες» όπως η «παραγωγικότητα (συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας κειμένου), η συνεργασία (συμπεριλαμβανομένης της δια-οργανωτικής συνεργασίας) και η επικοινωνία (συμπεριλαμβανομένης της βιντεοδιάσκεψης)», οι οποίες θα πρέπει να «παρέχονται, να δοκιμάζονται και να επεκτείνονται επαναληπτικά» μέσω της συνεργασίας.

Ταυτόχρονα, οι υπογράφοντες αρχές του δημόσιου τομέα θεσπίζουν μια «υβριδική στρατηγική» για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξαρτήσεων με στόχο «αφενός την διεξαγωγή, εντατικών και λεπτομερών διαπραγματεύσεων με τους υφιστάμενους παρόχους ΤΠ προκειμένου να μειωθούν οι εξαρτήσεις με στοχοθετημένο τρόπο και αφετέρου, να εντοπιστούν και να αναπτυχθούν εναλλακτικές λύσεις ΤΠ, ιδίως ανοιχτού κώδικα».

Τα πρώτα βήματα που έχουν ήδη γίνει

Εκτός από τον Επίτροπο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για την Τεχνολογία των Πληροφοριών, οι άλλοι υπογράφοντες είναι τα κρατίδια της Βάδης-Βυρτεμβέργης, της Βρέμης, του Αμβούργου, της Έσσης, της Κάτω Σαξονίας, της Ρηνανίας-Palatinate, της Σαξονίας-Άνχαλτ, της Θουριγγίας και του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Το κρατίδιο του Σλέσβιχ Χόλσταϊν αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο σε αυτό το στόχο.

Το κρατίδιο έχει ήδη συνεργαστεί με τον περιφερειακό δημόσιο πάροχο πληροφορικής Dataport για την ανάπτυξη του «dPhoenixSuite», το οποίο έχει υιοθετηθεί από χιλιάδες χρήστες στη δημόσια διοίκηση της Βόρειας Γερμανίας και βασίζεται εξ ολοκλήρου σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Η σουίτα παρέχει τυποποιημένο Groupware, όπως ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ημερολόγιο, διαχείριση επαφών και εργασίες, επεξεργασία κειμένου, υπολογιστικά φύλλα και λογισμικό παρουσίασης. Τέλος, αποσκοπεί επίσης στην παροχή των τεχνικών εργαλείων για την εξ αποστάσεως συνεργατική εργασία γραφείου, μέσω λογισμικού ακουστικής και βιντεοδιάσκεψης. Ο Υπουργός Ψηφιοποίησης στο Schleswig-Holstein, Jan Philipp Albrecht έθεσε ως στόχο το κράτος να αντικαταστήσει όλο το λογισμικό γραφείου έως το 2026 με λογισμικό ανοιχτού κώδικα, συμπεριλαμβανομένων όλων των εξειδικευμένων περιπτώσεων χρήσης.

Κοινές εργασίες

Αν και δεν αναφέρεται ρητά στη δήλωση, αναμένεται ότι αυτό το πρωτοποριακό έργο θα επαναχρησιμοποιηθεί στη μελλοντική συνεργασία και συνεργασία σε μια κοινή πλατφόρμα για όλους τους υπογράφοντες. Επιπλέον, ο σταθμός εργασίας δημόσιας υπηρεσίας έχει επίσης ως στόχο να προωθήσει την modularity και τη διαλειτουργικότητα με τη χρήση ανοικτών προτύπων που δεν υπόκεινται σε τεχνικούς ή νομικούς περιορισμούς όσον αφορά τη χρηστικότητα, ιδίως όσον αφορά τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για την προστασία των δεδομένων και την ασφάλεια των πληροφοριών.

Για τον συντονισμό των εργασιών, όλα τα μέρη θα συμμετέχουν σε τακτικές συνεδριάσεις εργασίας και συμφωνούν να συμμετέχουν οι φορείς λήψης αποφάσεων σε τριμηνιαία βάση, ώστε να καθίσταται δυνατή η λήψη περαιτέρω αποφάσεων. Η απόφαση για τη δημιουργία κεντρικής πλατφόρμας ανοικτού κώδικα με αποθετήριο κώδικα επιβεβαιώθηκε εκ νέου και ο νέος σταθμός εργασίας θα πρέπει να παρέχεται μέσω αυτής της κεντρικής πλατφόρμας ανοικτού κώδικα, η οποία φιλοξενείται από το γερμανικό υπολογιστικό νέφος δημόσιας διοίκησης.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment